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Bied- en speeltechniek voor ‘gewone’ bridgers

Ook de rechten en plichten van elke ‘gewone’ bridger komen aan bod. 

We onderscheiden twee BridgeServicepakketten:
Pakket 1: Alle Bridge Trainingen en relevant bridgenieuws
Pakket 2: Alle Bridge Trainingen, relevant nieuws én Arbitrair

Alle reeds verschenen nummers staan op: www.bridgeservice.nl

Redactie: Carolien de Koomen, Margriet Jansze, Mirjam Dierckxsens, Monica Vuister, Ron Jedema, Siger Seinen, Jan van Die, Frans Schiereck en Rob Stravers (eindredactie)



Drie leuke speelplannen, geplukt van de gewone bridgetafel

Spel 1 zuid gever / allen kwetsbaar

 B 10
 5 4 3 2
 4 3 2
 V B 10 9
 [image: red-compass[1]]
 H V 4		Noord	Zuid
 A H					2SA
 H V B		3SA		pas
 A 8 7 6 5

Tegen zuids 3SA start west met 6, oost A.

Welke zuidkaart speel je bij?
a.	H
b.	V
c.	4

	Uiteraard peins ik op de volgende pagina mee met de liefhebbers…


Spel 1 Overpeinzing

 B 10
 5 4 3 2
 4 3 2
 V B 10 9
 [image: red-compass[1]]
 H V 4		Noord	Zuid
 A H					2SA
 H V B		3SA		pas
 A 8 7 6 5

Tegen zuids 3SA start west met 6, oost A.

Welke zuidkaart speel je bij?
a.	H
b.	V
c.	4


Dankzij A in de eerste slag tel je twee vaste slagen in schoppen, twee in harten en één in ruiten. Totaal vijf vaste slagen. Je zult dus iets moeten ontwikkelen. Op drie extra slagen in klaveren mag je wel rekenen. Met H bij oost tel je zelfs vier extra klaverslagen. Daarvoor hoef je alleen maar dummy’s klaveren af te draaien tót oosts H verschijnt…



Spel 1 Speelplan

 B 10
 5 4 3 2
 4 3 2
 V B 10 9
 [image: red-compass[1]]
 H V 4		Noord	Zuid
 A H					2SA
 H V B		3SA		pas
 A 8 7 6 5

Tegen zuids 3SA start west met 6, oost A.

Welke zuidkaart speel je bij?
a.	H	= 4 punten
b.	V	= 4 punten
c.	4	= 0 punten


H of V bijspelen maakt geen verschil. Daarna kun je met 4 oversteken naar dummy’s B voor de klaverensnit. Speel je in de eerste slag 4 bij, dan kun je de snit op H vergeten…


Spel 2 zuid gever / niemand kwetsbaar

 A 3 2
 8 7 6
 4 3 2
 A 4 3 2
 [image: red-compass[1]]
 6 5 4			West		Noord	Oost		Zuid
 A V B 10 9								1
 A B 10			pas		2		pas		pas
 B 5				pas

West start tegen zuids 2-contract met H. 
Wat is het kansrijkste speelplan?

Je kúnt de eerste slag duiken. Misschien switcht west – met A bij dummy – dan naar een andere kleur. We gaan ervanuit dat west dan met B vervolgt.

a.	Na A: 6 naar V.
b.	Na A: 2 naar B.
c.	Na A: 2 naar B.
d.	Na A: A en klaver na. 


Spel 2 Overpeinzing

 A 3 2
 8 7 6
 4 3 2
 A 4 3 2
 [image: red-compass[1]]
 6 5 4			West		Noord	Oost		Zuid
 A V B 10 9								1
 A B 10			pas		2		pas		pas
 B 5				pas

West start tegen zuids 2-contract met H. 
Wat is het kansrijkste speelplan?

a.	Na A: 6 naar V.
b.	Na A: 2 naar B.
c.	Na A: 2 naar B.
d.	Na A: A en klaver na. 


Je zit in een troefcontract. Voordat je ook maar één kaart speelt, tel je je mogelijke verliezers. Dat is meestal het overzichtelijkst vanuit de hand met de meeste troeven: in dit spel vanuit de zuidhand.

Ik tel 6 mogelijke verliezers: 
2 in schoppen, 
1 in harten, 
2 in ruiten en 
1 in klaveren.

Ik zie geen speelwijze waarmee ik een schoppenverliezer kan voorkomen. Dat verlies zal ik dus moeten nemen. Datzelfde geldt voor de verliezer in klaveren.

Dus zoek ik mijn heil in een rode kleur. Ik zie snijkansen in harten en in ruiten. 
· In harten kan ik een verliezer voorkomen als oost Hx(x) heeft en ik twee keer vanuit dummy harten voorspeel.
· In ruiten voorkom ik een verliezer als oost H en/of V heeft. Dan zal ik vanuit dummy tweemaal ruiten moeten voorspelen.

Als ik driemaal in dummy aan slag kom, kan ik in de ruiten en harten mijn geluk beproeven. Die luxe heb ik helaas niet: dat gaat slechts tweemaal lukken. Ik zal dus een keus moeten maken… 
Spel 2 Speelplan

 	A 3 2
 8 7 6
 4 3 2
 A 4 3 2
 [image: red-compass[1]]
 6 5 4			West		Noord	Oost		Zuid
 A V B 10 9								1
 A B 10			pas		2		pas		pas
 B 5				pas

West start tegen zuids 2-contract met H. 

Wat is het kansrijkste speelplan?
a.	Na A: 6 naar V		= 1 punt
b.	Na A: 2 naar B		= 3 punten
c.	Na A: 2 naar B		= 0 punten
d.	Na A: A en klaver na	= 0 punten


Met het spelen van klaveren – om dummy’s derde klaveren te troeven (speelwijze c en d) – voorkom je geen klaverenverliezer. Die slag verloor je dan al in de eerste of tweede klaverenslag. De derde klaverenslag troeven levert geen extra slag op, omdat je dan troeft in de hand met de meeste troefkaarten. 

Voorbeeld voor de twijfelaars:	
Harten is troef					 9 8 7
		Noord is aan slag					 4 3 2
 -

 A H V B 10
 -
 2
 	Stel dat je begint met vijf hartenslagen. Dan win je vijf hartenslagen en is de laatste (klaver)slag voor OW.
Als je begint met het aftroeven van 2, en dan alle harten speelt, win je eveneens vijf hartenslagen, ondanks die ‘mooie’ ruitenaftroever.
Maar… je wint alle (zes) slagen als je 2 in noord troeft (de hand met de minste troeven)!

De snit op H (a) voorkomt alleen een verliesslag als oost H heeft 
(50% kans). En dan moet oost niet H met drie of vier kleintjes hebben, want dan geef je eveneens een hartenslag af (als oost zo slim is om H niet bij te spelen).
Tweemaal snijden op ruiten (b) geeft een veel grotere kans op het voorkomen van één verliesslag (75%): daarvoor hoeft maar één van de twee ruitenhonneurs bij oost te zitten.  
Spel 3 zuid gever / NZ kwetsbaar

 10 9 8 7 6 
 -
 H 10 3 2
 V 9 8 7
 [image: red-compass[1]]
 A H 5		Noord		Zuid
 A H V 2					2SA
 V 4			3*			3*
 H B 10 6		3SA			4

Tegen zuids (jouw) 4-contract start west met 5, voor oosts A.
Oost speelt klaveren door, voor jouw H. 
Je slaat A en H. Oost speelde in de eerste schoppenslag 2 bij en in de tweede schoppenslag een klaveren…

Hoe ga je verder?
a.	5
b.	A, H, V
c.	V
d.	2 in dummy getroefd, dan ruiten naar V



Spel 3 Overpeinzing

 10 9 8 7 6 
 -
 H 10 3 2
 V 9 8 7
 [image: red-compass[1]]
 A H 5		Noord		Zuid
 A H V 2					2SA
 V 4			3*			3*
 H B 10 6		3SA			4

Tegen zuids (jouw) 4-contract start west met 5, voor oosts A.
Oost speelt klaveren door, voor jouw H. 
Je slaat A en H. Oost speelde in de eerste schoppenslag 2 bij en in de tweede schoppenslag een klaveren…

Hoe speel je verder?
a.	5
b.	A, H, V
c.	V
d.	2 in dummy getroefd, dan ruiten naar V 


In je eerste ‘vlootschouw’ telde je drie mogelijke verliesslagen: 
één in schoppen, één in ruiten en één in klaveren.
 
Door de fikse tegenvaller in schoppen komt daar een tweede schoppenverliezer bij: want west zit nog met V en B!

Omdat OW ook A voor het oprapen hebben, voelt je 4-contract nu waarschijnlijk als een kansloze missie. Dat is het moment om een list te verzinnen. 

Uiteraard kijk je naar de sterke – ongelijke – bijkleur harten. Daar kun je ruiten op kwijt, maar helaas maar drie. En je weet één ding zeker, als je begint met het opruimen van drie ruiten en daarna ruiten speelt, zullen OW met nog één ruiten op tafel A echt niet in hun achterzak houden.

De beste list ontstaat als je je vooraf zoveel mogelijk verplaatst in je tegenstanders. Wat weten west en oost? 
· Stel dat west A heeft. Dan weet west, met ook zijn hoge VB in handen, dat hij 4 down speelt met het leggen van A.
· Tegenstander oost weet nog niet dat A de downslag betekent.
· En beide spelers weten niet dat je AHV in je handen hebt waarop je liefst drie ruitenkaarten kunt opruimen…



 Spel 3 Speelplan

 10 9 8 7 6 
 -
 H 10 3 2
 V 9 8 7
 [image: red-compass[1]]
 A H 5		Noord		Zuid
 A H V 2					2SA
 V 4			3*			3*
 H B 10 6		3SA			4

Tegen zuids (jouw) 4-contract start west met 5, voor oosts A.
Oost speelt klaveren door, voor jouw H. 
Je slaat A en H. Oost speelde in de eerste schoppenslag 2 bij en in de tweede schoppenslag een klaveren…

Hoe speel je verder?
a.	5								= 0 punten
b.	A, H, V						= 0 punten
c.	V								= 1 punt
d.	2 in dummy getroefd, dan ruiten naar V	= 3 punten

Je enige kans op 4C is dat oost A heeft en zijn aas NIET speelt in de eerste ruitenslag! 
Als west A heeft, ben je kansloos: die weet immers dat het contract down is als hij meteen A legt.
 
De kans dat oost A niet meteen legt, is het grootst als je de ruiten vanuit dummy voorspeelt (speelwijze d). Een bekende wet is immers: ‘tweede hand laag’. 

Het kan zeker geen kwaad om dummy, na de oversteek met de hartenintroever, 10 te laten voorspelen. Voor de oostspeler met A in handen en zónder B, lijkt het dan alsof je gaat snijden op B. Dat maakt het vasthouden van A nóg aantrekkelijker . Uiteraard leg je zelf wel degelijk V. En als die de slag wint, ruim je op AHV dummy’s laatste drie ruiten op en is je contract binnen!

Dit speelplan gaat goed als west drie of meer harten heeft. Die kans is groot, omdat OW samen liefst negen harten hebben. De vierde harten mag west wél troeven, die troefkaart telde je immers al als verliezer. Je ruimt in die slag dummy’s laatste ruiten op. Ook dan: 4C.  

Je puntentotaal is je rapportcijfer voor… nieuw leiderschap!

[image: toetsenbord]Lezers mailen

Twee vraagjes

	Vraag 1

Is het toegestaan om met 1 (alert, 2+kaart) te openen, terwijl je een 4-kaart ruiten hebt?

Toelichting: we spelen Montreal en kunnen na 1 de 5-kaart-hoog melden; na 1 hebben we die zekerheid niet.
Vraag 2
Mag partner na mijn 1-opening (alert, 2+kaart) antwoorden met 1 (alert) als hij mínder dan 6 punten heeft én géén 4-kaart ruiten?  

Dus een soort 'Afwijsbod'.

De alert-verklaring zou dan luiden: ‘Kan minder dan 6 punten zijn òf ontkent 5-kaart-hoog met 6+ punten’.



Rob:
Mijn antwoord op je twee vragen:

De beide afspraken mogen, maar vertel dat (ook) vooraf aan je nieuwe tegenstanders als pre alert. 

De uitleg van jullie 1-opening: ‘2+krt , 4-krt  mogelijk’

Jullie uitleg van het 1-bijbod is correct.

Carolien:
Belangrijk voor de tegenstanders.
Als jullie na een pas van de eerste tegenstander op partners 1-opening, ook met nul punten niet mogen passen (maar dan 1 bieden), geldt jullie 1-opening niet als 'natuurlijke' opening. Volgbiedingen die na een natuurlijke 1-opening in een kleur NIET zijn toegestaan, zoals de ‘gewone Multi-2 en Multi Defense, mogen na jullie 1-opening dan wél!



Azenvraagvraagje

	Hartelijk bedankt voor je uitvoerige uitleg en oefeningen m.b.t. azen vragen. Had de helft van de oefeningen goed – viel mij nog mee.

Begrijp ik het goed dat bij kwantitatief azen vragen geldt: 5 = 0 azen, 5= 1, etc?
En als ik RKC zou spelen, dan geldt 5 =1 aas, 5= 2 azen etc.

Annemieke



Rob:
De kwantitatieve 4SA pas je alleen toe als voor jou en je partner duidelijk is dat jullie uit zijn op een SA-contract.
Bijvoorbeeld na:
1SA	4SA			2SA	4SA			1	1
								1SA	4SA

Het laagst mogelijke antwoord is dan… pas! Je past als je aan de ondergrens zit van de puntenkracht die je met je voorafgaande bod beloofde. Je biedt 6SA als je maximaal bent.

Als je partner ook tegenover minimale kracht aan slem denkt, en de kwantitatieve 4SA in jullie biedpakket zit, moet hij niet met 4SA naar je punten vragen, maar met 4 azen vragen! (4: 0 azen; 4: 1 aas, etc.)

Met een troefcontract op het menu kies je voor RKC 14 30.

Dat werkt zo:		4SA	5: 1 of 4 azen; (vandaar de
	5: 3 of 0 azen; toevoeging 1430)
5: 2 azen zónder troefvrouw
5: 2 azen mét troefvrouw

Als jullie dat te ingewikkeld vinden, kun je RKC Blackwood afspreken:

				4SA	5: 0 azen
5: 1 aas
5: 2 azen
5: 3 azen
5SA: 4 azen

Want wat voor jullie het duidelijkst is, is belangrijker dat wat van bovenaf wordt geadviseerd. 



Ook Stayman en Jacoby op partners ‘Volg-1SA’?

	Ik ben autodidact qua bridge en heb alles geleerd uit de boekjes van Berry midden/eind jaren 90.
Een van de dingen die hij voorstond was: ‘natuurlijk reageren op partners 1SA-volgbod’. Voornaamste reden was dat – als tegenpartij opent en partner 1SA volgt – je in het algemeen zwak bent en graag 2 en 2 gebruikt om natuurlijk mee af te zwaaien (stopbod). De kleur van tegenpartij wordt dan gebruikt als forcing/Stayman.

Ik speel dat al jaren naar grote tevredenheid, maar ben nog nooit (!) iemand tegengekomen die dat ook doet. Iedereen speelt systems-on in die situatie.
Met mijn zomerpartner kwam ik zo in een 2-2 schoppenfit. We hadden dit wel besproken, maar partner vergat het en ik paste op zijn 2, die bedoeld was als transfer naar klaveren.
Ik ben benieuwd wat de huidige waarheid is (ik zou het Berry graag eens zelf vragen .

Rutger



Berry:
Hallo Rutger,

Ook op topniveau wordt tegenwoordig door praktisch iedereen ‘system-on’ gespeeld, dus Stayman en Jacoby na een 1SA volgbod. Dat zou je dus als de huidige ‘waarheid’ kunnen beschouwen. 
Volgens mij is ‘uniformiteit in het biedsysteem’ het voornaamste argument. Het is beter om één afspraak te hebben die in veel situaties geldt, dan voor elke situatie een andere optimale afspraak te bedenken.
Biedtechnisch gezien sta ik nog steeds volledig achter mijn argumentatie van 30 jaar geleden. Maar zelf speel ik ook system-on (vooral om mijn partner ter wille te zijn) en de keren dat je er nadeel van hebt zijn schaars.
Bottom Line: beide afspraken zijn prima speelbaar en dan wint doorgaans de afspraak die ervaren wordt als het makkelijkst te onthouden.

Carolien:
Na een tussenbod of een doublet op partners 1SA-opening, wordt aangeraden 2/// als eindbod te spelen.
Je moet, met name na een strafdoublet, wat een doublet op de 1SA-opening vaak is, ook naar 2 of 2 kunnen vluchten.
Na een volgbod is het te ingewikkeld. 
Stel, je hebt lengte schoppen en na partners 1SA-opening biedt je rechtertegenstander 2. Dan is je Jacoby-2-bod 'gepikt' en moet je wel 2 zeggen.
[bookmark: _GoBack]Maar als je rechtertegenstander 2 biedt, zou je nog wel 2 als transfer voor schoppen kunnen bieden. Dat samen is een bron van misverstanden, dus liever altijd na doublet of tussenbod de kleur bieden waarin je lengte hebt, waarop partner dan moet passen.




Bridge Training 877 9 mei 2022

			 12

image3.jpeg




image4.jpeg




image1.jpeg
Bridge
Training’l




image2.jpeg




